FØRSTE VERDENSKRIG
.- de sønderjyske krigsdeltagere
 
KRIGENS FORLØB

Verdenskrigen blev udkæmpet mange steder i verden: i Afrika, Mellemøsten, Kina og på verdenshavene, men de vigtigste og mest voldsomme kampe fandt sted i Europa på slagmarkerne på Vestfronten i Frankrig og Belgien, og på Østfronten i Rusland, Tyskland og Østrig-Ungarn. Der blev også kæmpet i Italien, Serbien, Grækenland, Bulgarien og Rumænien, men langt størstedelen af tropperne og materiellet var bundet på Øst- og Vestfronten.
Begge steder begyndte krigen som en bevægelseskrig. I løbet af en måned begyndte kampene i vest dog at stivne i skyttegravskrig og før året var omme strakte der sig skyttegrave fra Den engelske Kanal i nord til den Schweiziske grænse i syd. Den eneste mulighed for at komme frem, var at bryde gennem de fjendtlige skyttegrave, hvilket i løbet af de næste fire år viste sig både vanskeligt og kostbart. På Østfronten opstod der også et system af skyttegrave, men kampene var præget af større bevægelighed end i vest, fordi der blev kæmpet over et meget større område med færre og derfor mere spredte tropper.


TIDSLINJER

Krigens forløb - Begivenheder fra de første kamphandlinger i august 1914 til våbenhvilen den 11. november 1918.


KORT

Kort over de områder, hvor der fandt kampe sted i løbet af verdenskrigen.
Kort over over de to alliance blokke som efterhånden kom til at forme sig i løbet af verdenskrigen. De fleste af landene uden for Europa gik dog først ind i krigen mod dens slutning.


Kort over fronterne i Europa og Lilleasien. Der blev også kæmpet i Afrika under hele krigen, og i Kina, men dog kun i krigens første måneder.Frontforløbet på Vestfronten 1914-1918.
Frontforløbet på Østfronten 1914-1918.