FØRSTE VERDENSKRIG
.- de sønderjyske krigsdeltagere
 
CHRISTIAN CAMPRADT

Christian Campradt blev født 2. august 1894 i Haderslev. Han var ældste søn af bogtrykker Emil Carsten Campradt og Laura Campradt og var uddannet frisør.

Campradt blev indkaldt i begyndelsen af 1915 og påbegyndte sin uddannelse i maj samme år i Husum. I begyndelsen af august 1915 blev han sendt til Østfronten. Efter have deltaget i kampe ved Brest-Litovsk blev hans regiment sendt til Vestfronten. Resten af krigen var Campradt indsat her. Det meste af tiden befandt han sig på rolige frontafsnit, men han deltog også i de hårde kampe ved både Verdun og Somme i 1916. Han blev såret flere gange og arbejdede en månedes tid som rekonvalsent på en gård i Hannover. Sommeren 1918 blev han taget til fange af franskmændene nær Rheims og anbragt i deres særlejr for nordslesvigske krigsfanger i Aurillac.

Efter krigen havde Christian Campradt svært ved at falde til ro. Han var gift en overgang, men stiftede ingen familie. At krigen blev ved med at optage ham vidner en tyk scrapbog og en renskrevet dagbog om, begge dele befinder sig nu sammen med hans breve på Haderslev Byhistoriske Arkiv.

Breve og dagbogsuddrag


BILLEDER

Christian Campradt igang med at barbarer en af sine kammerater. Han tjente en del ekstra penge ved sit barberarbejde og slap ind i mellem for at komme i skyttegraven på grund af sit arbejde som kompagniets barber.
I Haderslev Byhistoriske Arkiv.

En side af Christian Campradts scrapbog, som viser forstærkningsarbejder på skyttegraven ved Flirey. Scrapbogen rummer mere end hundrede sider med fotografier, postkort, kort, dokumenter og et par medaljer.
I Haderslev Byhistoriske Arkiv.

Billede af tredje linje ved Brimont i nærheden af Rheims. De fleste bærer deres gasmaske i dåse i rem over skulderen. Christian Camradt er den tredje fra højre i øverste række, lige under ham en "kunde" med indsæbede kinder.
I Haderslev Byhistoriske Arkiv.